Fräsch lunchrätt med kikärtor och torsk

I senaste numret av Runner’s world hittade jag ett recept på en fräsch lunchrätt med kikärtor och torsk jag blev mycket nyfiken på. Bakom receptet står mästerkocken Tommy Myllimäki. Vi behöver äta mer fisk, gärna 2-3 gånger i veckan. Hemma hos mig äter vi mest lax och det äter vi minst en gång i veckan. Det bästa är dock att variera sig mellan olika fiskarter då de innehåller olika näringsämnen.

Recept skapat av Tommy Myllimäki

Den här maträtten bygger som sagt på kikärtor och torsk. Kikärtor innehåller bra energi och har god smak och konsistens. Torsk är full med näringsämnen och vitaminer, tex vitamin B12, fosfor, selen och protein. Den innehåller också kalium, niacin, vitamin B6, pantotensyra, molybden och omega-3 fettsyror.

Man kan använda fisk som blivit över från gårdagen eller koka en bit färsk torsk. Det går också att ersätta torsken med tonfisk.

Kikärtorna, torsken och övriga ingredienser binds samman med en krämig dressing. I det här receptet har Tommy använt lime men det går lika bra med citron. Bara det är färsk citron då det är skalet i kombination med svartpeppar som ger smaken i den här rätten.

Jag gillade verkligen den här maträtten. Vacker att se på och smakade verkligen fräscht och gott. Komplettera gärna med en matig smörgås!

Kikärtor och torsk med lime, rädisor, gurka och yoghurt

Kikärtor och torsk med lime, rädisor, gurka och yoghurt, 3-4 port

4 dl kokta kikärtor
400 g kokt torsk eller tonfisk i mindre bitar
2 grovt rivna kokta ägg
2 dl tärnad och skalad gurka
1 dl tunt skivade rädisor
3 dl skivad zucchini
2 dl grekisk yoghurt eller kvarg
Saften av en lime
Rivet skal från två lime
2 msk olivolja
Svartpeppar
Salt

Blanda samman yoghurt med limesaft och rivet limeskal. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg kikärtorna i en bunke. Tillsätt gurka, zucchini, rivet ägg och torsk eller tonfisk. Vänd runt med det mesta av yoghurtdressingen, olivolja, salt samt ganska rikligt med svartpeppar. Lägg upp på tallrik, toppa med rädisor och ev lite mer yoghurtdressing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *